
  

 
 

 

 

  
 

 
  

  

 

 

Effective March 7, 2018

obtained (see Rules of Chief Judge [22 NYCRR] § 29.1).
Justice, the Associate Justice then-presiding or the Clerk of the Court is 
is strictly prohibited, unless the prior express consent of the Presiding 
video recording, transmission or broadcasting within the Court’s facility 
limited to, portable electronic devices, for photographing, or audio or 

  The use of audio-visual recording equipment, including, but not 

contrary to the administration of justice.
disruptive or distracting to Court operations, or that may otherwise be 
Court, and the Chief of Security to prohibit activity that may be 
Presiding Justice, the Associate Justice then-presiding, the Clerk of the 
device within the Court’s facility is subject to the authority of the 
the court’s staff.  Please bear in mind that the use of a portable electronic 
those around them, and to comply with the directions of the members of 

  Individuals using electronic devices are asked to be courteous to 

or for any purpose other than as set forth in the preceding sentence.
to make or receive telephone calls, and shall not be used by any person
courtroom, such devices must be completely inaudible, shall not be used 
notes during the oral argument of his or her case.  When used in the 
refer to notes, briefs, or the record, perform legal research, and to take 
litigant whose case is being argued or whose case is next to be argued, to 
used in the Courtroom, but only by an attorney or self-represented 
Attorneys’ Lounge and in the Clerk’s Office.  Such devices may also be 
computers, personal digital assistants and similar devices, in the 
portable electronic devices, such as cellular telephones, laptop
the Appellate Division, Second Judicial Department permits the use of 

  As a convenience to counsel, litigants and the public as a whole, 

APPELLATE DIVISION, SECOND DEPARTMENT FACILITY
USE OF PORTABLE ELECTRONIC DEVICES WITHIN THE


