Appeal Vouchers Q & A

Q: How do I voucher for appeal?

A: You will complete a voucher for appeal on the Attorney for the Child Internet Voucher
System (AFCIV).

Q: Can I just combine the lower court work with the work completed on appeal?

A: No. You must complete two separate vouchers. One for the work completed at the Family
Court or Supreme Court level and one for the work completed on appeal.

Q: What court should I select for the appeal voucher?
A: You will select the “4™ Dept. Appellate Division” as your court on AFCIV.

Q: The voucher system asks for a case number - what should I input for my appeal
voucher?

A: For an appeal voucher you will want to enter the CAF #.

Q: What proceeding code applies to appeals?

A: All appeal vouchers should have AP - Appeal for their proceeding code. If you do not select
the proper proceeding code, the voucher will have to be returned to you which will result in

delayed reimbursement.

Q: The appeal isn’t scheduled for Oral Argument for 6 months, can I submit an interim
voucher?

A: No. You cannot submit an interim voucher on appeal. You must wait until after Oral
Argument, and receipt of the Appellate Division decision.

Q: What do I do if I am unable to attend Oral Argument?

A: You will need to attach an affirmation through AFCIV explaining why you were unable to
attend Oral Argument.

Q: How should I code my time for Oral Argument?

A: The time spent for Oral Argument should be coded as in-court time. In-court time is defined
as time spent in the presence of the judge.

Q: How do I bill the time spent waiting for Oral Argument?



A: Time spent waiting for Oral Argument (outside the presence of the judge) should be coded as
an H Code, Out-of-Court All-Other.

Q: Can I combine activity codes? For example, can I combine the time I spent reviewing
the Notice of Appeal and drafting a response?

A: No. You cannot combine activity codes. You must breakdown activities by proper codes. The
time spent reviewing the Notice of Appeal would be coded as an A Code, Review Documents.
The time spent drafting a response would be coded as an E Code, Legal Drafting. For further
clarification please refer to the AFCIV Reimbursement Guidelines, pg. 11 - 13

Q: What type of activity description is required?

A: If you are billing an A Code, Review of Documents, you must specify what you are reviewing,
e.g., Review Notice of Appeal. If you are billing a D Code, Phone/Correspondence you must
specify who you are corresponding with or what you are composing, e.g., Phone call with
Petitioner Mother or Draft letter to Petitioner’s Attorney. For further clarification please refer to
the AFCIV Reimbursement Guidelines, pg. 11 - 13

Q: Can I bill for travel and mileage on Appeal?

A: Yes, you can bill for your travel and mileage costs on appeal but you must specify where you
are traveling to and from. You must state the office address you are traveling from and include
the street name and town or the town and zip code you are traveling to.

Q: I see that there is a cap on travel/mileage for Attorney’s for Children to and from court,
does this apply to appeals?

A: The cap on travel/mileage does not apply to travel to and from Oral Argument.
Q: Can I be reimbursed for copies and postage on Appeal?

A: Yes you can be reimbursed for copies and postage. We reimburse for copies at the rate of $.15
per page. You must specify in the activity description the number of copies and/or postage.

Q: Can I be reimbursed for printing of briefs and records, filing and service of briefs and
records by a printing service?

A: No. The rules of the Appellate Division expressly allow records and briefs to be reproduced
by “any . . . duplicating process that produces a clear black image” e.g., simple copying.
“Binding” can be stapling (see 22 NYCRR §§ 1000.4 [a] [3] [ii]; [f] [2]) Filing and service can
be effected by mailing with the U.S. Postal Service or by use of a delivery company such as
FedEx.



Q: Does the Program pay for “overnight” fees to file a brief, etc?
g pay g

No, unless an extraordinary circumstance makes it necessary, e.g., a very short turn around time
to respond to a leave application to the Court of Appeals.

Q: Can an Attorney for the Child have lengthy Records on Appeal Bound? Some records
can be well over 1000 pages, these cannot be stapled or bound using simple methods.
Would the Appellate Division want 20 volumes at 50 pages each?

While there is no ordinary way binding is handled when it is a state pay appeal, a rule of
reasonableness is applied. As long as the record is bound in such a way that the pages can be
turned, there is nothing protruding and it does not fall apart, it is fine. The cheapest way to bind a
record of this length may be to hole punch the records, and use metal fasteners to hold together.

Q: Am I required to meet with my client on Appeal?

A: You must consult with your client if the client is of sufficient age and maturity to assist with
the appeal. If you do not meet with your client, you are required to submit an affirmation
explaining why you did not meet with your client.

Q: I have entered all of my time for appeal on AFCIV and am ready to submit my voucher.
What do I indicate for disposition?

A: In the disposition section, please explain the outcome of the appeal, e.g., Family Court Order
Affirmed.

Q: I was able to submit and print my voucher for appeal on AFCIV, where do I send?
A: You can send your voucher for appeal directly to the Office of Attorneys for Children at:

Appellate Division, Fourth Department
Office of Attorneys for Children

50 East Ave.

Rochester, New York 14604

Attention: Assistant Director, Linda Kostin

Q: Along with the voucher, what else (if anything) do I need to send to the Appellate
Division?

A: Please make sure to sign and date the voucher then send the original voucher, a COPY OF
YOUR BRIEF and a copy of the APPELLATE DIVISION DECISION.



